Какво е атопичен дерматит?

Атопичен дерматит (АД) и екзема не са едно и също нещо, въпреки че често помежду им се поставя знак за равенство.

Екземата представлява група възпалителни кожни заболявания. Екземата включва различни заболявания, а АД е едно от тях. Може да се каже, че АД е един от най-често срещаните видове екзема, поради което тези две понятия често се използват като синоними.

Атопичният дерматит е хронично заболяване на кожата, което се характеризира със суха кожа, дразнене и възпаление.

Какво се случва с кожата отвътре?

Атопичният дерматит се характеризира с обострена реакция към някои алергени и може да засегне кожата, бронхиалните тръби или храносмилателния тракт. Атопичната кожа страда от липса на липиди и не може да изпълнява ролята на бариера.

Алергените и бактериите могат да проникват по-лесно, което предизвиква възпалителна реакция. Образуват се зачервени участъци по кожата, които са често срещани по лицето и кожните гънки. Тези петна предизвикват сърбеж. Разчесването изостря възпалението и заболяването се изразява в повтарящи се периоди на ремисия (пълно възстановяване на всички симптоми) и обостряния (повторна поява и влошаване на клиничните прояви на заболяването). Обикновено започва в ранна детска възраст, обикновено от 3 месечна възраст. След това постепенно симптомите отслабват или дори напълно изчезват до пубертета.

Други видове екзема:

  • Контактна алергична екзема
  • Контактен дерматит
  • Дисхронична екзема
  • Невродермит
  • Нумуларна екзема
  • Себореен дерматит

Фази на атопичен дерматит

Атопичен марш - 3 фази

Въз основа на последните научни изследвания, проф. Pepper, световно признат експерт в областта на атопичния дерматит, заболяването преминава през 3 фази:

ФАЗА 1

При наличие на атопичен дерматит настъпват видими локализирани промени по кожата. Появява се зачервяване по бузите, ръцете, гънките на коленете и лактите.

ФАЗА 2

Възпалението става хронично и се разпространява и по други части на тялото. Този процес провокира имунната система и се създават IgE антитела, насочени към алергените, които преминават по-лесно през увредената и отслабена кожна бариера.

ФАЗА 3

След няколко години някои деца развиват други заболявания като алергичен ринит и бронхиална астма. Това е последният етап от т.нар. '' Атопичен марш ''. Този етап обикновено е свързан с много силен сърбеж, болезнено разчесване на кожата и висока степен на колонизация на Стафилококус Ауреус.

Превенция на атопичен дерматит

За бебета и деца с наследствена предразположеност към развитие на атопичен дерматит (АД) BIODERMA предлага Atoderm Préventive - първият дермокозметичен продукт, който предотвратява развитието на много сухата кожа в атопична още от раждането.

Неговият ексклузивен комплекс Lipigenium® с есенциални мастни киселини (Омега 3 и 6) и био-липиди, попълват липсите в сухата кожа, създавайки естествен защитен филм върху кожата. Те от своя страна стимулират естествения синтез на липиди и протеини в кожата, подпомагайки незабавното изграждане на здрава и трайна бариера. По този начин се ограничава прилепването и разпространението на Staphylococcus Aureus, и проникването на алергени - два от факторите, който влошават кожната сухота.

Патентованият комплекс Skin Barrier Therapy® възстановява по биологичен път кожната бариера.

Ултра-комфортната и нелепкава текстура на Atoderm Préventive позволява незабавното обличане на дрехи.  Може да се прилага още от първия ден на новороденото.