Емолиенти

Ежедневната грижа за кожата е от съществено значение

Основа терапия на атопичен дерматит (АД) включва употребата на емолиенти както в периодите на ремисия, така и по време на острите фази на заболяването. 

Пациентите с АД имат нужда от адекватна грижа, която да хидратира кожата и да успокоява сърбежа и зачервяванията. Нужно е да се употребява специализирана дермокозметика, създадена да отговори на нуждите на атопичната кожа. 

Какво представляват емолиентите и защо те са толкова важни?

Емолиентите са важни част от грижата за суха и атопична кожа и се предлагат под формата на емулсии, кремове, мазила, лосиони и масла. Те съдържат липиди от растителен, животински или синтетичен произход. Овлажняват, омекотяват, успокояват кожата.

Важни съставки на емолиентите са вещества, наречени овлажнители, които привличат водните молекули от по-дълбоките слоеве на кожата, свързват ги и транспортират до повърхностния слой. Такава функция ефективно изпълнява глицеринът. 

Оклузивните съставки са друг важен елемент, който образува филм върху повърхността на кожата и предотвратява загубата на вода от повърхностните слоеве на кожата (вазелин, минерално масло, парафинови восъци, стероли, и т.н.).

Емолиентите играят важна роля за възстановяване на кожната бариера, като й набавят липсващите й липиди. Холестеролът е такова ценно вещество, което е естествено налично в кожата.

Емолиентите намаляват транс-епидермалната загуба на вода (изпаряване на вода през кожата), създават защитна бариера и редовна им употреба подобрява начина, по който функционира епидермалната бариера. Смята се, че системното използване на емолиенти, които набавят вода и липиди в повърхностния слой на кожата-епидермиса е най-ефективният начин за лечение на АД. За да се намали възпалението и сърбежа трябва да използвате емолиенти най-малко два пъти на ден, през целия си живот, дори и във фаза на покой. Значително подобрение в епидермалната бариера се достига след 2-4 седмици редовна употреба на подходящ емолиент в препоръчителните дози. Системното използване на емолиенти в адекватни количества, 250-500 мл. на седмица, може да бъде достатъчно, за да се контролират леките форми на АД.