Кортикостероиди

Най-често срещаните лекарства, използвани във фазите на обостряне на атопичен дерматит (АД) са кортикостероидите.

Кортикостероидите се прилагат кожно (локални кортикостероиди) и имат важна роля в контрола на АД и други видове екземи и често само с тяхна помощ може да се успокои възпалението.

Важно е да ги прилагате точно както е препоръчал Вашия дерматолог и за ограничен период от време.

Страхът на кортикостероиди (кортикофобия) е често срещан сред много родители и често води до избягване на лечението или преминаване към алтернативни и по-малко установени методи, което често не помага, а може и да доведе до влошаване на състоянието.

Често задавани въпроси за кортикостероидите

Кога се прилагат локални кортикостероиди?

Локалните кортикостероиди трябва да се използват веднъж или два пъти през деня, в зависимост от вида на препарата.

Колко дълго време трябва да се използват кортикостероиди?

Продължителността на терапията с кортикостероиди трябва да бъде достатъчно дълга, за да има ефект. Спирането на лечението твърде рано може да има обратен ефект, а твърде продължителната употреба може да има сериозни последствия за детето. Следвайте стриктно предписанията на Вашия дерматолог.

Необходимо ли е да се използват емолиенти по време на употребата на кортикостероиди?

За да има резултат терапията на атопичен дерматит, кожата трябва да се хидратация ежедневно, веднъж или два пъти на ден. По време на острата фаза, ако нанасяте кортикостероиди в зоните с екзема, можете да не нанасяте емолиент върху същите зони. Вашият дерматолог ще Ви даде най-добър съвет как да нанасяте продуктите от изписаната терапия.