По предписание на дерматолога

Най-често изписваните лекарства с рецепта са кортикостероиди, антихистамини, имуномодулатори и антибиотици. Тези медикаменти се изписват от дерматолог и се използват само под лекарско наблюдение. Никога не ги използвайте по своя собствена инициатива.

По препоръка на дерматолог могат да се използват местни кортикостероиди по време на периодите на обостряне на възпалението. Тези препарати трябва да се използват в съответствие с инструкциите за употреба - веднъж или два пъти на ден възможно най-кратък. Не използвайте локални кортикостероиди произволно, тъй като това може да блокира клетъчните рецептори за тези медикаменти и да повлияе на ефективността на лечението.

Локално може да се употребява калциневринов инхибитор за намаляване на възпалението. Тези лекарства са по-безопасна алтернатива на глюкокортикостероидите. Задължително трябва да се използват само по медицинска препоръка.

За бактериални и вирусни инфекции, които често се срещат при пациенти с атопичен дерматит, се използват антибиотични средства, както и препарати за дезинфекция и антивирусни лекарства. 

По лекарско предписание при по-големи деца, могат да използват антихистамини за облекчаване на сърбеж.