Причини

При пациенти с атопичен дерматит (АД) в налице генетична предразположеност към заболяването. Клиничната картина на АД се характеризира с ясно изразена суха и раздразнена кожа на здравата кожа и става пропусклива за различни микроорганизми (включително стафилококус ауреус, бактерия, която се среща често при атопична кожа), както и молекули, които предизвикват алергични реакции. Смята се, че дисфункцията на епидермалната бариера играе значителна роля в патогенезата на заболяването и нарушаването на бариерната й функцията води до по-тежко заболяване.

Причините за АД са комплексни. Известно е, че появата и развитието на болестта се свързват с генетични фактори, разстройства на имунната система, навлизането на патогенни микроорганизми в кожата, както и психосоматични фактори.

Генетика

Атопичният дерматит се свързва със семейната история на заболяването и генетичната предразположеност. При един родител атопик има 30% вероятност заболяването да се прояви при детето, а ако и двамата родители са атопици – то вероятността при детето нараства до 70%. Aко един от биологичните родители имат атопичен дерматит, това не означава непременно, че и детето ще развие заболяването. Има вероятност детето да развие алергичен ринит или бронхиална астма.

Установено е, че недостигът на витамин D3 през бременността благоприятства развитието на атопичен дерматит при децата след раждането.