Симптоми

Първите симптоми обикновено се появяват между втория и шестия месец от живота.

Зачервяване, мехурчета, лющене ...

Първите прояви на атопичен дерматит при бебета и деца са червени, влажни и меки мехурчета, които по-късно се трансформират в удебелена, груба и зачервена кожа, която се лющи. Най-често ще забележите тези прояви по бузите, челото, ръцете. След това се появяват и по други части на тялото, ръцете и краката, особено на гънките на лактите и коленете.

Сърбеж и парене

Тези кожни раздразнения са придружени от сърбеж, а разчесването води до образуването на рани и при наличие на нарушена защитна функция на кожата, отваря вратата за навлизането на микроорганизми. В следствие се появяват вторични инфекции по кожата. Ето защо е много важно сърбежът да бъде ограничен до минимум.

Какво да правите, когато забележете тези симптоми?

Важно е детето ви да бъде прегледано от дерматолог веднага щом забележите първите промени, тъй като ранното диагностициране и лечение намалява тежестта на симптомите и поставя болестта под контрол. Много е важно да полагате правилни грижи за кожата на детето с подходящи хигиенни и овлажняващи продукти. Никога не предприемайте медикаментозно самолечение, преди да се консултирате с дерматолог.